Metalen Dakplaten – Materialen & Tips

Metalen dakplaten zijn een populaire keuze voor dakbedekking vanwege hun duurzaamheid en stijlvolle uitstraling. Of je nu een huis of een bijgebouw wilt bedekken, ze bieden talloze voordelen. Dit artikel geeft je een overzicht van verschillende soorten, hun voordelen en prijzen. Daarnaast delen we handige tips voor het selecteren en installeren van metalen dakplaten, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Metalen Dakplaten

Belangrijkste Punten

 • Metalen dakplaten zijn duurzaam en bieden een stijlvolle dakbedekkingsoptie.
 • Geïsoleerde metalen dakplaten helpen de energie-efficiëntie van een gebouw te verbeteren.
 • Er zijn verschillende soorten metalen dakplaten beschikbaar, waaronder golfplaten, dakpannen en verschillende profielen.
 • De prijzen van metalen dakplaten variëren afhankelijk van het type en de kwaliteit van het materiaal.
 • Het installeren van metalen dakplaten vereist vakmanschap en het is raadzaam om een professional in te schakelen.

Voordelen

Metalen dakplaten bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele dakbedekkingen. Ze zijn duurzaam, weerbestendig en bieden uitstekende isolatie. Geïsoleerde metalen dakplaten helpen ook de energie-efficiëntie van een gebouw te verbeteren door warmteverlies te verminderen. Daarnaast zijn metalen dakplaten lichtgewicht, waardoor ze gemakkelijk te installeren zijn.

Eén van de belangrijkste voordelen is hun duurzaamheid. Metalen dakplaten zijn bestand tegen extreme weersomstandigheden zoals stormen, hagel en UV-straling, waardoor ze een langere levensduur hebben dan veel andere materialen voor dakbedekking. Dit betekent dat je minder vaak kosten hoeft te maken voor reparaties en vervanging.

Daarnaast bieden ze uitstekende isolatie. In vergelijking met materialen zoals dakpannen en bitumen, hebben metalen dakplaten een hogere isolatiewaarde. Dit betekent dat ze de warmte beter binnen houden in de winter en buiten houden in de zomer. Het gebruik van geïsoleerde metalen dakplaten kan de energie-efficiëntie van een gebouw aanzienlijk verbeteren en de verwarmings- en koelingskosten helpen verlagen.

Metaal is ook een lichtgewicht materiaal, waardoor de installatie van metalen dakplaten gemakkelijker en sneller verloopt. Het lage gewicht van de dakplaten zorgt ervoor dat er minder structurele ondersteuning nodig is, waardoor de installatiekosten kunnen worden verlaagd. Bovendien is het lichtgewicht karakter van metalen dakplaten gunstig bij renovaties, omdat het gewicht van het nieuwe dak geen extra belasting vormt voor de bestaande constructie.

Om de voordelen van metalen dakplaten samen te vatten:

 • Duurzaamheid: Bestand tegen extreme weersomstandigheden en een langere levensduur.
 • Isolatie: Biedt uitstekende isolatie, waardoor energie-efficiëntie wordt verbeterd.
 • Lichtgewicht: Maakt installatie gemakkelijker en vermindert structurele belasting.

Met deze voordelen in gedachten is het geen verrassing dat metalen dakplaten populair zijn bij zowel huiseigenaren als bedrijven. Ze combineren duurzaamheid, isolatie en installatiegemak, waardoor ze een aantrekkelijke keuze zijn voor allerlei soorten gebouwen.

Soorten

Er zijn verschillende soorten metalen dakplaten beschikbaar voor diverse toepassingen. Hier volgt een overzicht van de meest voorkomende soorten:

Metalen Golfplaten

Dak Met Metalen Golfplaten

Metalen golfplaten zijn zeer populair voor het bedekken van schuren, bijgebouwen en industriële gebouwen. Ze zijn duurzaam, gemakkelijk te installeren en bieden uitstekende bescherming tegen weersinvloeden. Daarnaast hebben ze een karakteristiek gegolfd profiel, wat zorgt voor een stoere en robuuste uitstraling.

Metalen Dakpannen

Metalen dakpannen zijn een uitstekende keuze voor woningen en commerciële gebouwen die een traditionele uitstraling wensen. Ze geven dezelfde esthetiek als klassieke keramische dakpannen, maar met de voordelen van metaal, zoals duurzaamheid en lichtgewicht. Metalen dakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen, waardoor er voor ieder dakontwerp een geschikte optie is.

Verschillende Profielen

Metalen dakplaten met verschillende profielen bieden een breed scala aan ontwerpmogelijkheden. Door te kiezen voor een specifiek profiel, zoals trapeziumprofielen, sinusprofielen of driehoeksgolfprofielen, kan de uitstraling van het dak worden aangepast aan de persoonlijke voorkeur en stijl van het gebouw. Hierdoor kunnen unieke en opvallende dakontwerpen gerealiseerd worden.

Voor een beter beeld van de verschillende soorten metalen dakplaten, bekijk onderstaande visuele weergave:

Soort Dakplaat Omschrijving Kenmerken Afbeelding
Metalen Golfplaten Robuust en stoer Gegolfd profiel
Metalen Dakpannen Traditionele uitstraling Verschillende kleuren en stijlen
Metalen Dakplaten met Verschillende Profielen Ontwerpmogelijkheden Trapeziumprofielen, sinusprofielen, etc.

Met de verschillende soorten metalen dakplaten kun je de gewenste functionaliteit en uitstraling realiseren. Afhankelijk van het project en de persoonlijke voorkeur, kunnen metalen golfplaten, metalen dakpannen of metalen dakplaten met verschillende profielen de ideale keuze zijn voor het dak van jouw gebouw.

Prijzen

De prijzen van metalen dakplaten variëren afhankelijk van het type, de afmetingen en de kwaliteit van het materiaal. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de €35,- en €75,- per vierkante meter, inclusief btw en installatie.

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen voor metalen dakplaten:

Type metalen dakplaat Gemiddelde prijs per vierkante meter
Metalen golfplaten €35,- tot €45,-
Metalen dakpannen €45,- tot €55,-
Metalen dakplaten met verschillende profielen €55,- tot €75,-

Bovenstaande prijzen zijn inclusief btw en installatiekosten. Houd er rekening mee dat deze prijzen gemiddeld zijn en kunnen variëren op basis van de leverancier en de specifieke vereisten van het project.

Om de beste prijs-kwaliteitverhouding te krijgen bij het kopen van metalen dakplaten, is het raadzaam om offertes te vergelijken van verschillende leveranciers. Door prijzen en specificaties te vergelijken, kun je de juiste keuze maken die past binnen jouw budget en behoeften.

Deze afbeelding toont een voorbeeld van metalen dakplaten voor visuele referentie.

Installatie

Het installeren van metalen dakplaten vereist vakmanschap. Een ervaren dakdekker kan de dakplaten correct en veilig installeren. De installatie omvat verschillende stappen om ervoor te zorgen dat het dakoppervlak optimaal wordt voorbereid en de dakplaten stevig worden geplaatst. Hieronder vind je een overzicht van het installatieproces:

 1. Voorbereiden van het oppervlak: Het dakoppervlak moet vrij zijn van vuil, stof en eventuele oude dakbedekking. Het dak moet ook worden geïnspecteerd op eventuele schade of structurele problemen voordat de installatie begint.
 2. Plaatsen van afsluitprofielen: Om ervoor te zorgen dat de dakplaten waterdicht zijn, moeten er afsluitprofielen worden geplaatst op strategische locaties, zoals bij de nok en de randen van het dak.
 3. Nauwkeurig monteren van de dakplaten: De dakplaten moeten nauwkeurig worden gemonteerd volgens de instructies van de fabrikant. Dit omvat het gebruik van de juiste bevestigingsmaterialen en het zorgen voor voldoende overlap tussen de platen.
 4. Afwerken van de randen: Om een nette afwerking te creëren, moeten de randen van het dak worden afgewerkt met een speciale afwerkstrip. Deze strip zorgt ervoor dat het dak waterdicht is en beschermt de randen tegen corrosie.

Het is belangrijk om een professional in te schakelen voor de installatie van metalen dakplaten. Een ervaren dakdekker heeft de kennis en vaardigheden om de installatie correct uit te voeren en ervoor te zorgen dat het dak duurzaam en waterdicht is.

Met de juiste installatie kunnen metalen dakplaten een duurzame en stijlvolle dakbedekking bieden die jarenlang meegaat.

Metalen Dakplaten Maken

Voordelen van Geïsoleerde Metalen Dakplaten

Geïsoleerde metalen dakplaten bieden aanzienlijke voordelen ten opzichte van niet-geïsoleerde metalen dakplaten. Deze speciale dakplaten zijn ontworpen om extra bescherming en isolatie te bieden aan gebouwen. Ze spelen een cruciale rol in het verbeteren van zowel de energie-efficiëntie als het comfort van een gebouw.

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van geïsoleerde metalen dakplaten:

 1. Verbeterde energie-efficiëntie: De geïsoleerde laag van de dakplaten helpt om de warmte-overdracht te verminderen, waardoor het gebouw beter geïsoleerd wordt. Dit resulteert in een lagere behoefte aan verwarming en koeling, wat op zijn beurt resulteert in lagere energiekosten.
 2. Geluidsisolatie: Door de geluidsisolerende eigenschappen van de geïsoleerde metalen dakplaten wordt de geluidsoverdracht van buiten naar binnen en vice versa verminderd. Dit creëert een rustigere en comfortabelere binnenomgeving.
 3. Bescherming tegen temperatuurwisselingen: Geïsoleerde metalen dakplaten helpen de temperatuur in een gebouw stabiel te houden. Ze voorkomen ongewenste temperatuurveranderingen veroorzaakt door externe omgevingsfactoren, waardoor de interne temperatuur beter geregeld kan worden.

Door te kiezen voor geïsoleerde metalen dakplaten, kunnen gebouweigenaren profiteren van zowel kostenbesparingen als een verbeterd leef comfort. Het investeren in geïsoleerde metalen dakplaten is een verstandige keuze voor diegenen die streven naar een energie-efficiënt en comfortabel gebouw.

Materialen

Metalen dakplaten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder aluminium, staal en kunststof. Elk materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen, waardoor er voor elk project een geschikte optie is.

Aluminium Dakplaten

Aluminium dakplaten zijn populair vanwege hun lichtgewicht, flexibiliteit en duurzaamheid. Ze zijn gemakkelijk te hanteren en te installeren, waardoor ze ideaal zijn voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Bovendien is aluminium bestand tegen corrosie, waardoor het een langdurige en onderhoudsvriendelijke optie is.

Stalen Dakplaten

Voor wie op zoek is naar stevigheid en betaalbaarheid, zijn stalen dakplaten een populaire keuze. Staal biedt uitstekende structurele integriteit en kan extreme weersomstandigheden weerstaan. Het is echter belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om corrosie te voorkomen en de levensduur van de dakplaten te verlengen.

Kunststof Dakplaten

Kunststof dakplaten bieden een betaalbare en gemakkelijk te installeren optie. Ze zijn lichtgewicht, waterdicht en bestand tegen UV-straling. Kunststof dakplaten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen, waardoor er veel ontwerpmogelijkheden zijn.

Kortom, bij het kiezen van dakplaten moet rekening worden gehouden met de specifieke behoeften van het project. Aluminium dakplaten zijn ideaal voor diegenen die op zoek zijn naar lichtgewicht en duurzame oplossingen, terwijl stalen dakplaten stevigheid en betaalbaarheid bieden. Kunststof dakplaten zijn gemakkelijk te installeren en bieden een breed scala aan ontwerpmogelijkheden. Door de juiste materiaalkeuze te maken, kunt u een dakbedekkingssysteem kiezen dat zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is.

Tips voor het Kiezen van Metalen Dakplaten

Bij het kiezen van metalen dakplaten zijn er verschillende belangrijke factoren om rekening mee te houden. Hier zijn enkele tips om u te helpen de juiste beslissing te nemen:

1. Stijl en ontwerp:

Kies metalen dakplaten die passen bij de stijl en het ontwerp van uw gebouw. Er zijn verschillende profielen beschikbaar, zoals golfplaten en dakpannen, die elk een andere uitstraling geven. Overweeg ook de kleuropties om ervoor te zorgen dat de dakplaten mooi aansluiten bij de rest van de buitenkant.

2. Klimaatcondities:

Houd rekening met de lokale klimaatcondities bij het kiezen van metalen dakplaten. Sommige platen zijn beter bestand tegen extreme hitte, koude of vochtigheid. Als u in een gebied woont met veel neerslag, is het belangrijk om dakplaten te kiezen die bestand zijn tegen corrosie en waterdicht zijn.

3. Isolatiewaarde:

Als u op zoek bent naar optimale isolatie, overweeg dan geïsoleerde metalen dakplaten. Deze platen helpen warmteverlies te verminderen en de energie-efficiëntie van uw gebouw te verbeteren. Ze zijn vooral nuttig in gebieden met extreme temperaturen.

4. Vergelijk offertes:

Om de beste prijs en kwaliteit te krijgen, is het verstandig om offertes van verschillende leveranciers te vergelijken. Vergeet niet om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de kwaliteit van het materiaal en de garantievoorwaarden. Zo kunt u een weloverwogen beslissing nemen.

5. Schakel een professional in:

Het installeren van metalen dakplaten vereist vakmanschap. Het is raadzaam om een professionele dakdekker in te schakelen voor de installatie. Een ervaren dakdekker kan ervoor zorgen dat de dakplaten correct en veilig worden geïnstalleerd, waardoor u zich geen zorgen hoeft te maken over eventuele problemen in de toekomst.

Met deze tips kunt u weloverwogen beslissingen nemen bij het kiezen van metalen dakplaten. Vergeet niet dat het belangrijk is om de tijd te nemen om de juiste keuze te maken, zodat u kunt genieten van een duurzame en stijlvolle dakbedekking voor vele jaren.

Metalen Daken

Conclusie

Uit deze gids blijkt dat metalen dakplaten een duurzame en stijlvolle optie zijn voor dakbedekking. Ze bieden verschillende voordelen, waaronder duurzaamheid, weerbestendigheid en goede isolatie. Daarnaast zijn metalen dakplaten verkrijgbaar in verschillende soorten, prijzen en materialen, zodat er voor elk gebouw en budget een geschikte optie is.

Het kiezen van de juiste metalen dakplaten is een belangrijke overweging. Het is essentieel om rekening te houden met de stijl en het ontwerp van het gebouw, de lokale klimaatcondities en de gewenste isolatiewaarde. Daarnaast moet de installatie van metalen dakplaten nauwkeurig worden uitgevoerd door een ervaren dakdekker om een succesvol resultaat te garanderen.

Met de juiste metalen dakplaten kan je genieten van een duurzame en esthetisch aantrekkelijke dakbedekking. Door te investeren in metalen dakplaten zorg je voor een langdurige bescherming van je gebouw en verhoog je de waarde ervan. Of het nu gaat om een schuur, huis of bedrijfspand, metalen dakplaten bieden een betrouwbare oplossing voor al je dakbedekkingsbehoeften.